top of page

Aportacions al coneixement de la biografia del baró de Solivella Galceran de Vilalba i Llorac

Sovint les biografies dels grans personatges catalans amb càrrecs importants a l'Estat espanyol no han interessat massa els historiadors del nostre país. Només així es pot explicar que una figura amb una biografia tan destacada com la de Galceran de Vilalva-Meca ocupi només unes poques ratlles a les grans enciclopèdies; o, de vegades, a les monografies, ni se l'esmenti.

Amb Galceran de Vilalva, a més, es comet la doble injustícia de repetir, un cop i un altre, una data errònia de la seva mort. A l'Enciclopèdia Catalana, per exemple, es diu que es desconeix la data de la defunció, però que, en tot cas, va ser posterior al 1821. La Viquipèdia, a banda de copiar i ampliar lleugerament la informació de l'Enciclopèdia, evidentment, dóna per bona aquesta informació.

La Viquipèdia, o l'autor de l'article per ser més precís, passa per alt la informació que dóna una de les referències bibliogràfiques que ell mateix aporta. I és que la web de la «Real Académia de la História», a partir d'una publicació de l'historiador francès Didier Ozanam, dóna com a data de la seva defunció el 1814.

Doncs bé, la finalitat única d'aquest petit article és contribuir a difondre la data precisa de la seva mort i el lloc on es troba la seva tomba. La veritat és que aconseguir aquesta informació ha estat el més fàcil del món: resulta que l'any 1863 el «Diario de Tarragona» va publicar un extens article amb motiu de l'aniversari del seu enterrament a la capital del Tarragonès. I és que Galceran de Vilalva i Llorac, sisè baró de Solivella, va morir a Tarragona el 19 d'abril de 1814 i va ser enterrat al cementiri de la ciutat dos dies més tard.

Evidentment, davant la contradicció manifesta amb el que s'havia anat repetint fins al moment calia verificar la informació del Diario. I efectivament, a la pàgina número 344v del quart Llibre d'òbits de la parròquia de la catedral de Tarragona hi trobem l'assentament de la seva defunció. Diu així:

"Dia dinou abril de mil vuit-cents i catorze, a les cinc hores i mitja del matí (després de rebuts tots los Sants Sagraments i haver fet testament en la ciutat de Palma de Mallorca el dia vint-i-cinc d'abril de l'any pròxim passat en poder del notari públic Dn. Francisco Pujol) morí d'edat setanta-set anys l'Exc. Sr. Dn. Josep Galcerán de Vilalba i de Llorac, cavaller de la Grau Creu de la Reial i distingida orde de Carles tercer i de la de Sant Joan de Jerusalem, tinent general dels exèrcits reials, natural de la ciutat de Cervera en Catalunya, fill legitim i natural dels conjuges D. Ramon de Vilalba i Fiviller de la ciutat de Barcelona i de Da. Maria de Llorac de Solivella, marit que fou de la Excma. senyora Da. Francisca Xaviera López Altamirano de Vialba, condesa de Nieulart i dama de l'orde de Sant Fernando, natural de Zamora en Castilla la Vella i el dia vint-i-u fou enterrat en un nínxol del fossar general de la present ciutat".

L'article que es va publicar al «Diario de Tarragona» el 21 d'abril de 1863 és tan detallat que poques aportacions s'hi poden fer. I per aquest motiu val la pena reproduir-lo íntegrament:

Funerales del benemérito general de los ejércitos Reales don Galcerán de Vilalba.

Uno de los ilustres campeones cuyas cenizas guarda con orgullo la ciudad de Tarragona, es el Excmo. señor don José Galcerán de Vilalba y de Llorach, caballero de la gran cruz de la Real y distinguida orden de Carlos III, y de la de San Juan de Jerusalen, teniente general de los Reales ejércitos, etc., que bajó al sepulcro ( número 214) a la avanzada edad de setenta y siete años.

S. E. fué hijo de los consortes don Ramón dé Vilalba y Fiviller, natural de Barcelona, y de doña María de Llorach, de Solivella, pueblo de esta provincia. Su señora esposa, que en la fecha de que nos ocupamos habia ya pasado a mejor vida, lo fué la distinguida señora doña Francisca Xaviera López, Altamirano de Vilalba, condesa de Nieulant y dama de la orden de San Fernando, natural de Zamora, ciudad de Castilla la Vieja.

La ceremonia de la traslación del cadáver del malogrado general a nuestro campo Santo, [copia les dades de l'acta de defunció]

Este esclarecido militar, que honra a Cervera de Cataluña, por haber visto en ella la primera luz, retirado después de cincuenta y seis años de gloriosos servicios los cuales empezó de Cadete en el regimiento Inmemorial de Castilla, llamado posteriormente del Rey; después de haber acreditado su gran firmeza y valor en la guerra de Portugal y especialmente en el sitio de la plaza de Almeida, en tiempo del señor conde de Aranda; después de haber radicado su pericia militar hasta en el suelo mejicano, donde por espacio de tres años estuvo sirviendo de ayudante mayor en la expedición al mando del teniente general don Juan de Vilalba, levantando, organizando y disciplinando varios regimientos, que allí se formaron; después de recorrida la Alemania con el patriótico objeto de atraer alemanes al servicio de nuestro entonces monarca don Fernando VII, y después en fin, de haber patentizado su valor y esperiencia militar en los sitios de la plaza de Gibraltar y del castillo de San Felipe de Mahon, cuando ya Castilla le habla visto y admirado como diestro y aguerrido gobernador (de la ciudad de Zamora donde casó); le llegó la época, para si satisfactoria, de poderse batir de nuevo con los enemigos de la patria, que, como nuestros lectores saben, procedieron en aquella ocasión del vecino imperio, en los confines de su (querido principado y dulce patria, Cataluña.

El Rosellon, los campos de Masdeu; Trullas, Seret y otros muchos, fueron los teatros de honor donde mas brillaron las gloriosas cualidades militares de este teniente general, que fué entonces muy digno de suceder en la confianza de los catalanes, al célebre y nunca encomiado general Reding, que habia dejado de existir, mucho tiempo ha, en la época de que nos venimos ocupando. Mas, el episodio que con mayor razón ha de inmortalizar la memoria del español impertérrito, del Excmo. Vilalba, es la intrepidez, denuedo y constancia con que en nuestra capital catalana se denegó a prestar juramento de fidelidad a Napoleón I, funesto usurpador para España del cetro de Francia. Duhesme, agente del monstruo ambicioso en la oprimida Barcelona, cual otro Deciano hacia los mártires de Jesucristo, le amenaza con toda suerte de privaciones e injurias si no se reconocía vasallo del odioso emperador, pero Vilalba, descansando en su propio patriotismo y valor, no teme, no vacila un momento en contestar a su ensañado antagonista con voz vigorosa y altivo continente, «que solo había para él en su patria un rey y señor, acariciado por sus vasallos y llamado por propios y estraños don Fernando VIl de Borbon, en servicio del cual estaba dispuesto a derramar hasta la última de sus gotas de sangre.» Irritado el orgulloso agente de la traicion napoleónica en vista de tan firme y noble propósito, le manda prepararse para ir prisionero a Francia: las decaídas fuerzas del buen general, del antiguo patricio, del vencedor i adalid, se refocilan como por encanto y se ven inundadas por el deseo de padecer por su rey, por su religión y por su patria. Marchó en efecto prisionero á Francia, cuyos padecimientos sufrió con indecible resignación,y acribillado dé honrosas cicatrices y achacado de dolencias, pues era casi octogenario, regresó a la patria que le vio nacer, escogiendo para sepultura de su venerable cuerpo esta fidelísima y ejemplar ciudad, donde, en efecto, acabó sus dias.


bottom of page